Vulkanen, kraters, pruttelende potjes en stoom …

Vandaag staat het gebied rond Myvatn (‘muggenmeer’) op het programma. Het is best ver rijden vanaf Akureyri, dus we gaan op tijd op pad. Het eerste deel is hetzelfde stuk als waar we gisteren reden, dus we rijden weer langs Godafoss, die ook vanaf de weg best indrukwekkend is.
Daarna rijden we langs het Myvatn en rijden door naar Krafla, langs de grote energiecentrale, waar alle warmte die hier in dit gebied in de aardbodem zit nuttig verwerkt wordt. We rijden door naar de Krafla krater met een mooi blauw kratermeer, de viti (=hel). Hier lopen we omheen over de rand van de krater … erg mooi, onderweg zijn er pruttelende potjes en er komt hete stoom uit de grond.

De volgende stop is Hverir, waar overal waar je om je heen kijkt stoom uit de grond komt en waar pruttelend modderpoeltjes zijn. De kleuren van de grond zijn hier ook erg mooi van wit, naar oranje, naar donkergrijs …
Het is indrukwekkend … zowel het pruttelen, als de stank … het ruikt hier heel erg naar zwavel (rottende eieren).
Er zijn ook een soort schoorstenen waar continue stoom uit komt gespoten (zg. Fumarolen) … heel apart.

Na deze indrukwekkende potjes gaan we via de enige winkel (bij het benzinepompstation) hier in de buurt naar alweer een vulkaan (hverfjall), waar we voordat we erop klimmen (pfff… alweer zo’n end omhoog) nog even picknicken. Het is alweer prachtig weer. Vooral het uitzicht bovenop de vulkaan is erg mooi…. Over het hele Myvatn en omgeving … We genieten van het uitzicht maar besluiten dit keer niet weer helemaal om de krater te lopen (is meer dan 3 kilometer!).

We stoppen daarna nog bij Dimmuborgir, waar hele velden met lavarotsen zijn … allerlei verschillende formaties. Best leuk om tussendoor te lopen, maar niet erg spectaculair.

Joris en ik zijn ondertussen wel erg moe van alle sightseeing en wandelingen, maar Norbert en Sander hebben nog wel energie en willen nog even verder … we stoppen nog een aantal keer en Norbert en Sander maken nog een korte wandeling, maar dan gaan we terug naar Akereyri (nog bijna 2 uur rijden).

Morgen weer verder naar Oost IJsland, Eskifjordur.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!